DepOrtak
DepOrtak'a kolay ve hızlı erişim
DepOrtak
DepOrtak'a kolay ve hızlı erişim
Bugünlerde kiralık ev arayanların “ev bulamıyoruz” demesi gibi Covid 19 nedeniyle tedarik zincirindeki kırılmalar, e-ticarettin gelişmesi ve hatta enflasyonun etkisi ile üreticilerin ve/veya satıcıların da “depo arıyoruz ama depo yok”, “depo arıyoruz ama depo bulamıyoruz” gibi yakınmalarını duyuyorum.
Covid 19 nedeniyle tedarik zincirindeki kırılmalar, e-ticarettin gelişmesi ve hatta enflasyonun etkisi ile üreticilerin ve/veya satıcıların da “depo arıyoruz ama depo yok”, “depo arıyoruz ama depo bulamıyoruz” benzeri yakınmalar, bugünlerde gittikçe artıyor.
Pandemi ve sonrası yaşanan tedarik zinciri sorunları, tedarik için sıklet merkezinin tüketime daha yakın olması gerektiğini ortaya koymuştur. Türkiye, özellikle Avrupa’nın tedarik zinciri ülkesi olmak için en doğru ülkedir. Bu durumda depolama alanı ihtiyacı, Türkiye’de çok daha fazla olacaktır. Türkiye, Avrupa ülkeleri için bir yakında üretim (NearShore) ülkesi konumundadır.
Depolama alanı ihtiyacını artıracak bir diğer unsur ise e-ticaretin, beklenenden daha hızlı gelişmesi ve büyümesidir. E-ticaret hacmi ile birlikte hem kullanıcı sayısı hem de e-ticaret üzerinden satış yapan firma/işletme sayısı artmaktadır. E-Ticaret Bilgi Platformu verilerine göre; 2019 yılında 136 Milyar TL olan e-ticaret hacmi, 1,3 Milyar adet olan sipariş sayısı ve 68.457 adet olan işletme sayısı, 2022 yılında 800 Milyar TL hacme, 4,8 milyar adet siparişe, 548.688 işletmeye çıkmıştır. Sipariş sayılarının yaklaşık %50’si ise depolama alanı ihtiyacı olan ürünlerden oluşmaktadır. Evlere/ofislere her gün milyonlarca kargo teslim edilir hale gelmiştir.
Uluslararası kabul gören kişi başı depolama alanı m2’si esasına göre bugün Türkiye’de en az 40 Milyon M2 depolama alanı olması gerekirken ölçülebileni 12 Milyon M2 (tamamı İstanbul ve Kocaeli illerinde) olmak üzere Türkiye genelinde toplam depolama alanı, lojistik firmalarının depolama alanlarına ilaveten fabrikaları, toptancıları, perakendecileri, ithalatçıları ve lojistik firmalarını kapsayacak şekilde bugün itibariyle 20-25 milyon m2 tahmin edilebilir. Gelecek 5 yıl içinde, 25 milyon m2 ilave depolama alanına ihtiyaç duyulacaktır.
İngiltere, Almanya, ABD ve Avrupa geneli “kişi başı depolama alanı (m2/kişi)” verileri örnek alınırsa, bugün itibariyle Türkiye’de 40-60 milyon m2 depolama alanı ve GCCA Global Cold Storage Capacity Raporu referans alınırsa 35-40 milyon m3 “sıcaklık kontrollü” depolama alanı olmalıdır. Nüfusun gelişimine paralel olarak Türkiye geneli için her yıl 500.000 m2 ve 1.000.000 m2 ve örneğin İstanbul için her yıl 105.000 m2 – 400.000 m2 depolama alanı eklenmesi gerekmektedir.
Savills, Prologis ve CBRE gibi lojistik amaçlı uluslararası ticari gayrimenkul uzmanlarının raporlarına göre her 1 Milyar Euro değerindeki üretim yatırım için ilave 18.000 M2 depolama alanı, normal perakende mağazacılığına göre e-ticaret için 3 katı daha fazla depolama alanı ve her 1 Milyar dolarlık e-ticaret satış artışı için yaklaşık 116.000 M2 depolama alanı gerekebilir.
Hem “depo yok” hem de “depolama alanı” ihtiyacı hızla artıyor. Peki depolama alanları, yeterli değil mi ki bu sorun yaşanıyor ve yeterli değilse bu sorun için çözüm nedir?
Maalesef sadece Türkiye’de değil dünya genelinde de lojistik firmalarına (3PL) ait depolama alanı arzı, depolama ihtiyacını ve talebini karşılayacak yeterlilikte değildir.
Akla gelen ilk çözüm, klasik yöntem yani yeni depoların inşa edilmesi olabilir ama bu çözümün hayata geçirilmesi ve uygulanması, yüksek miktarlarda yatırım yapılmasını gerektirir ve en az 5-10 yıl sürebilir veya bu klasik yöntem yerine daha radikal, farklı ve hatta hemen uygulanabilecek çözümler, devreye alınmalı ve kullanılmalıdır. Bu çözümler, DepOrtak tarafından sunulan “on demand depolama” ve yine DepOrtak tarafından geliştirilen hemen bugün uygulanabilecek Gri Depolama çözümleri olabilir.
Depolar, %85-90 doluluğa ulaştığında aslında gizli “tam dolu” statüsüne geçer. Oysa talepler, gerçek-zamanlı ve konum-tabanlı yönetilebilirse bu boşluk alanlardan yüz binlerce ve hatta Gri Depolama ile milyonlarca m2 depolama alanı kısa sürede yaratılabilir. Böylece “depo arıyorum ama depo yok, depo bulamıyorum” gibi yakınmalar, tamamen ortandan kalkabilir.
Bugün hem fiziki zorluklar (depolama alanı yetersizliği) hem de maliyet kaygısı ve değişen müşteri talepleri (kısa sürede teslimat), depolama alanı için paylaşım ekonomisini ve bunu sağlayacak gri depolamayı zorunlu kılıyor.
DepOrtak tarafından sunulan on demand depolama çözümü ve DepOrtak tarafından geliştirilen “Gri Depolama Alanı” konsepti, tam bir paylaşım ekonomisi ortamı oluşturmaktadır.
“Herkes için uygun bir depolama alanı vardır” vizyonu ile yola çıkan DepOrtak, depo veya sıcaklık kontrollü depo ve açık arazi gibi mevcut depolama alanlarının ortak kullanılması amacıyla farklı coğrafyalarda çok sayıda 3PL Depolama Alanına ve Gri Depolama Alanına saniyeler içinde ulaşılmasını, bunların dakikalar içinde incelenmesini ve en uygun olanın seçilmesini sağlar.
DepOrtak, ürünleri için depolama alanı ihtiyacı olanlar ile depolama alanları için müşteri ihtiyacı olanları doğru eşleştiren konum tabanlı, gerçek zamanlı, akıllı filtreleme ve akıllı rezervasyon teknolojileri ve yapay zekâ destekli özel algoritması sayesinde depolama alanı ve depolama ile ilgili hizmetleri aramanın, incelemenin, kıyaslamanın ve en uygun olanı seçmenin en yalın, en kolay, en zahmetsiz, en hızlı ve en şeffaf yolu olup miktar veya süre kısıtı olmadan, örneğin 1 M3’lük yer kaplayan ürünün 1 gün depolanabilmesi için çok sayıda depolama alanı alternatifine erişilmesini sağlar.
DepOrtak; geleneksel yöntemlerle depolama alanlarını bulmak, incelemek, kıyaslamak ve en uygun olanı seçmek için yapılan maliyetleri sıfırlar ve bunlar için gereken süreyi, günler veya haftalar yerine saniyelere indirir.
DepOrtak tarafından geliştirilen teknolojisi altyapısı ve algoritmalar ile sunulan on demand depolama çözümü, lojistik firmalarına ait depolama alanlarında ve Gri Depolama alanlarındaki belli bir süre atıl kalan (kalacak) veya kullanıl(a)mayacak boşlukları ve ürünleri (malları) için depolama alanı ihtiyacı olanları eşleştirerek boş kalan alanların değerlendirilmesini; ihtiyaç duyulan zamanda, sürede, lokasyonda, büyüklükte ve özelliklerde depolama alanı bulunmasını ve tedarik zincirinin esnek olmasını sağlar.
DepOrtak ile bir firma, 1.500 paleti için acil depolama alanı ihtiyacını 1.500 ayrı lokasyonda birer paletini ihtiyacı olan süre kadar depolayabilir (nakliye operasyonu göz ardı edilirse) ve bunlarla ilgili bütün adımlar, uçtan uça yönetilebilir veya bir adet kolisini veya paletini, istediği coğrafyadaki (lokasyonda) çok sayıda depo veya sıcaklık kontrolü depo veya açık arazide sadece bir gün depolayabilir.
Depolama alanlarının ortak kullanılması ile depolama alanı ihtiyacı olanlar, esneklik kazanarak istediği zamanda, istediği yerde, istediği özellikteki depolama alanlarını istediği miktar için istediği sürede düşük maliyetle kullanabilir.
Depolama alanlarını dijital ortamda birbirine bağlayarak dijital depolama ağının oluşmasını sağlayan DepOrtak teknolojisi, bu dijital ağ içinde bulunan depolama alanlarındaki boş alanların canlı ve gerçek zamanlı olarak tek merkezden yönetilerek değerlendirilmesi ile çevrenin korunması ve küresel ısınmanın azaltılması için kabul edilen Yeşil Mutabakat kapsamında belirlenen hedeflerin gerçekleşmesine destek verir.
Aşağıdaki Yazılar da İlginizi Çekebilir
Maalesef sadece Türkiye’de değil dünya genelinde de lojistik firmalarına (3PL) ait depolama alanı arzı, depolama ihtiyacını ve talebini karşılayacak yeterlilikte değildir. Akla gelen ilk çözüm, klasik yöntem yani yeni depoların…
Küçük bir şirkettiniz ve üretim yaptığınız atölyenin ufak bir alanı, depolama için yeterliydi veya yeni kurduğunuz e-ticaret sitenize günde 5-10 tane sipariş geliyordu ve evinizin bir odası, siparişleri hazırlamak (depolama,…
Paylaşmak, güzeldir. Sevgi, paylaşıldıkça büyür. Bilgi, paylaşıldıkça çoğalır. Mallar ve hizmetler de sevgi ve bilgi gibi paylaşıldıkça büyüyebilir, çoğalabilir ve hatta mutluluk sağlayabilir. Varlıkların ve Kaynakların Ortak Kullanılması Paylaşım ekonomisi,…